IMG_20170904_112754Tóth Zsuzsi, siklóernyős oktató, sportoló és sportvezető pályafutása1973. június 17-én született Budapesten. A siklóernyőzést 1994. decemberében kezdte el. 1995 augusztusában alapfokú siklóernyős vizsgát, 1999 márciusában pilóta vizsgát, 2001. októberen már eredményes siklóernyős oktatói vizsgát tett. 2002 és 2008 között számtalan biztonságtechnikai tréninget teljesített, talán a legtöbbet a siklóernyős lányok közül. 2006-ban lett tandem pilóta, az egyik legjobb, akit ismertem. 2010 októberében tandem szakoktatói vizsgát tett. Ezt követően lett a Magyar Repülőszövetség főpilótájának siklóernyős helyettese, később az MRSz siklóernyős képzésvezetője.

Alapítója volt a hazai legnagyobb létszámú repülőegyesületté növekedett Amatőr Siklórepülők Egyesületének, és első főtitkára a 2004-en alakult máig legnagyobb hazai siklórepülő szervezetnek a Szabad Repülők Szövetségének. A magyar siklóernyőzés képviselete az Európai Sárkányrepülő és Siklóernyős Unióba való 2007-es belépéssel az Ő vezetése alatt valósult meg. A valaha volt legnagyobb hazai siklóernyős nyilvántartott taglétszámot főtitkári működése során értük el.

Sporteredményei mind siklóernyős távrepülésen, mind célraszállásban hazai és nemzetközi szinten is jelentősek voltak.

Több nemzeti bajnoki, Év Sportolója cím és számtalan Nemzeti rekord fűződik nevéhez. Távrepülő nemzetközi versenyt nyert Szlovéniában, Európa bajnoki 4. helyezést és Világkupa futamgyőzelmet szerzett célraszállásban, de volt román és angol női bajnok is.. 2013-ban a világ ranglista 7-ik helyén állva meghívást kapott a nem olimpiai sportágak Kolumbiában rendezett Világjátékára.

Ezt a szereplési lehetőséget húzta át súlyos betegsége, ami ellen 4 évig kitartóan küzdött. Amputálás után protézissel is sikeresen megtanult önállóan startolni, nagyszerűen repülni és leszállni siklóernyővel. Ebben is a világelsők közé tartozott. Bebizonyította, hogy a siklóernyőzés szabadságáért folytatott harcában nem az ostoba hatósági szabályozóknak, hanem Neki van igaza. A repülés szabadsága nem az orvosi igazolástól, hanem az emberi akarattól és elszántságtól függ.

Ebből adott valamennyiünknek példát, és az Őt elítélő bíráknak és hivatalnokoknak leckét a repülés szabadságának jelképévé vált sportolónő, akit mindenki csak így ismert: Tóth Zsuzsi.