Beszámoló az ASE 2017 éves tevékenységéről a közgyűlésnek

 

A 2017-es évet az év pénzügyi tervének megvalósulása alapján tekintettük át. Az aktuális pénzügyi beszámoló a www.amatorse.hu honlapunkon megtalálható, illetve azt a tagoknak Email útján a közgyűlés előtt megküldtük.. Az előző évben kitűzött célok részben teljesültek.

Az egyesület létszámhelyzete: 2017-ben 13 szakosztályban 340 tagunk volt. Az előző évhez képest ez 48 fős növekedést jelent. Az MRSz-be a HFFA tagságunk miatt nem csak az MRSz alapszabály alapján egyesületünk számára kötelező 25 tag után fizettünk, hanem a nem rendes tagjaink közül igényeik alapján további 42 főre is (67 MRSz tagdíj befizetés). Ez 2016-ban 13 fővel több volt. Az egyesületünk tagjai szakosztályaikban működhetnek, a szakosztályok az egyesületen belül abszolút autonóm módon tevékenykedhetnek..

Egyesületünktől a BSE közbenjárására elvették az Óbuda starthely kezelői teendőket, de a mi fedémesi siklóernyős szakosztályunk révén mi kezeljük a Fedémesi oktatóparkot. A máriahalmi és a csobánkai terület biztosításában a tulajdonoshoz eljuttatandó bérleti díj továbbítását is mi végezzük.

Az ASE által hagyományosan támogatott versenyek közül a zalaegerszegi PISE Kupa és a balatonfőkajári sárkányrepülő Sirály Kupa a kedvezőtlen időjárás és az EB időpontja miatt elmaradtak, de támogattuk az Auner Amadé által.szervezett Siklóernyős Liga versenyt.

A közgyűlés döntésének megfelelően a vezetőség az egyesület a sárkányrepülő és siklóernyős válogatottjai számára 2017-ben 521790 Ft támogatást nyújtott, illetve pályázatokkal további 1 millió 70 ezer Ft-ot juttatott. Ez a két támogatás összesen 1.591.790 Ft volt, több, mint amit az MRSz mint országos sportági szakszövetség adott (pedig a törvény ezt a szervezetet jelöli meg a válogatott kereteket kötelezően működtető szervezetként).

Versenyzőink szinte valamennyi kategóriában az élen végeztek, motoros sárkányosaink Kopa Laci és Kun Zoli révén EB ezüstérmet szereztek, Ujhelyi Balázs megnyerte az idei elő EB-t, siklóernyőseink közül az éves rangsor első 3 helyén Rácz Balázs, Falucski Lóránt és Vértes Balázs állnak.

Hagyományainkhoz híven bázisunkon biztosítjuk a repülés elsajátításához szükséges tankönyvek, dokumentumok beszerzését. Továbbra is jó az együttműködésünk a Dagály utcai tanterem használatáról a tulajdonossal a Heuréka alapítványi iskolával, és a tantermet továbbra is a képzések, gyűlések és a siklóernyő vizsgálatok számára biztosítani tudjuk.

Az ASE könnyűmotorosai üzemeltetését az MKSSz-en keresztül, a siklóernyőseink és sárkányosaink üzemeltetését a Szabad Repülők Szövetségében végezzük.

Egyesületünk folyamatosan karbantartja a „Kutasi Ferenc” emlékszobát, amelyet az MRSz-szel együttműködve hoztunk létre, és tagjaink áldozatos munkájával rendeztünk be. A helyiséget az évben átvette a Repüléstudományi Szakkönyvtár, továbbra is biztosítva számunkra a kulturált és esztétikus hátteret az ott elhelyezett relikviáknak.

Ebben az évben ismét november 5-én, megrendeztük a Magyar Sárkányrepülés Napját, de idén a HHH sárkányos hangárnál. A rendezvényre 21 sárkányos jött el. Jövőre szélesebb körben kell meghirdetnünk ezt a rendezvényt, mert ez a hazai sárkányrepülők egyetlen rendszeresen meghirdetett találkozója, ami a hagyományokról és a hazai sárkányozás múltjának felelevenítéséről szól.