Július 4 és 6. között lezajlott a Nemzeti Bajnokság Matkópusztán.

Nemzeti3Már hónapokkal ezelőtt be volt harangozva, hogy ez a rangos verseny lesz az ugyancsak ezen a helyszínen megrendezésre kerülő VB selejtezője.
Az ASE Repülőklubot ketten képviseltük Kopa Lacival. Már július 3.án szerda délután az erős szél ellenére lerepültünk a helyszínre. Meglepődve tapasztaltuk, hogy rajtunk kívül még két motoros sárkány van nyűgözve a reptéren. Nem is lettünk sokkal többen, mert összesen 5 gép indult az összevont egy és kétszemélyes kategóriában. Autogyro összesen két induló, UL merev szárnyú mindösszesen egy darab. Hogy mi az oka az óriási érdektelenségnek, arról lehetne találgatni, viszont a lényeg, hogy szervező több volt mint versenyző. Pedig szerintem nem sűrűn van alkalma egy Magyar UL pilótának VB-re eljutni, ráadásul most minden a popónk alá lesz tolva, itthon Magyarországon.

Nemzeti1Másnap be is bizonyosodott, hogy volt értelme készülnünk a versenyre, mert nem hagytak minket eltunyulni mindenféle apró-cseprő feladatokkal. Repültünk jó sok navigációs feladatot, a rend kedvéért az egyenes útvonalak hiányoztak, kizárólag félkörökön, körökön, hullámvonalakon kellett végigvezetnünk maximális pontossággal, másodpercre és fotókat megtalálva a repcsit. Voltak motoros, és motor nélküli célra szálló feladatok. Ebben mi nem jeleskedtünk, mivel mindkettőnk gépe és testsúlya lehetetlenné teszi, hogy fel, illetve leszálljunk a 100 méteres dekkbe. Így sajnos szinte mindegyik versenyszámnak 40% mínusszal estünk neki, mert 20-20% mínusz jár, ha nem tudunk leszállni illetve felszállni a dekkből. De mivel igyekeztünk maximálist teljesíteni a többi feladatnál, így az ezüst érmet csak sikerült elhoznunk.

Nemzeti4

 

 

 

 

 

Helyezések:

Egy és kétüléses sárkány kategória:

1. Tóth Dávid 5692 pont.

2. Kopa László-Kun Zoltán 5403 pont.

3. Dormeister László-Vajkó Károly 5320 pont

4. Dianovics Balázs-Hojek Ferenc. 3929 pont

5. Hegedűs Károly-Kósi János 2466 pont

Autogyro és merevszárnyú kategória:

1. Tóth József-Tóth Bettina 3876 pont

2. Stern Helmut-Lang Leticia 2902 pont

3. Fehérvári Tamás-Reményi Judit 951 pont

Ezúton szeretnén köszönetet mondani Ferinc Vincének és Csapatának a remek szakszerű

szervezésért!

Legközelebb Július 18-19-20. án a Sirály Kupán képviseljük a klubot, utána reményeink

szerint a VB-n augusztus 2 és 16 között.

Szöveg és fotó : Kun Zoltán